Test hier je kennis van champagne en lees welke champagne Marilyn Monroe dronk. Wat wilde je altijd al weten over champagne? Lees hieronder de beste tips over hoe je champagne drinkt.
De champagne zoals we hem nu drinken bestaat per maar liefst ruim 350 jaar.
Ergens in de eeuw van 1600 vond de Engelse wetenschapper Christopher Merret een manier om onder meer suiker aan wijn toe te voegen, waardoor de kenmerkende champagne bubbels ontstonden.
Koning Lodewijk XIV maakte champagne groot door te stellen dat champagne de enig denkbare drank is.
In de 18e eeuw mocht de champagne geen bubbels bevatten. De gedachten erachter: vrouwen zouden er te snel dronken van worden, omdat bubbels eerder naar het hoofd stijgen. Met een speciaal staafje werd de champagne plat en bubbelvrij gemaakt.
Kurken vliegen met een snelheid van 40 km per uur uit de fizzy fles!
Eigenlijk moet je bubbels niet uit een speciaal smal champagne glas drinken. Een wijnglas kan net zo goed en is eigenlijk beter: de champagne ’opent’ dan meer.
De glazen waaruit je drinkt mogen nooit in de vaatwasser of met vaatwasmiddel worden schoongemaakt.
Alléén spoelen met lauw water en met een theedoek drogen, anders gaat het ten koste van de smaak en slaan de bubbels dood!
Tweederde van de champagne wordt gedronken in de laatste weken van het jaar.
In Nederland gaat het om 60% van alle champagne (2,4 miljoen flessen) die we drinken in de laatste 2 weken van het jaar, met Kerst dus en de jaarwisseling.
Er bestaat een etiquette voor het schenken van champagne: Het eitket moet altijd zichtbaar zijn voor de drinker. De champagnefles mag tijdens het inschenken het glas niet raken.
In een fles champagne zitten zo’n 47.000.000 (47 miljoen) bubbels.
Marilyn Monroe dronk bij het wakker worden een glas champagne, bij voorkeur Piper-Heidsieck. Als ze echt wilde ontspannen nam ze een bad volgegoten met bubbels van Piper-Heidsieck.
Aan het einde van een concert spuit U2-voorman Bono zijn gillende fans altijd onder met champagne.
Er bestaan ruim 10.800 verschillende champagnemerken.
Mensen denken vaak dat alle champagne hetzelfde smaakt. Dat is wellicht wel zo bij de grote bekende merken. Maar kleinere champagne huizen hebben meer variatie in de smaak. Vaak proef je het karakter van een huis terug. Het huis staat echt voor een bepaalde smaak. Die specifieke smaak kan onder meer ontstaan door de manier waarop de wijn bewaard wordt. Veel champagnehuizen bewaren de wijn in kelders, in houten vaten; dat veroorzaakt een bepaalde smaak.
Grote merken doen dit vaak niet. Daarnaast worden binnen een huis vaak meerdere soorten champagne gemaakt, wat grote merken vaak ook niet doen. Als men bijvoorbeeld alleen pinot noir gebruikt als druif, dan heeft een specifieke smaak.
Ook kan de champagne wordt zo gemaakt worden dat die minder suiker bevat, de brut natur. Aan het einde van het productieproces wordt vaak suiker toegevoegd, bij deze is dat niet zo. Dan proef je de pure champagne zoals die bedoeld is. Zoiets kun je bij de grote merken over het algemeen niet kopen, dus daar zit 'm echt het verschil in.
Er wordt vaak gedacht dat champagnes alleen geschikt zijn als aperitief. Dat is niet waar. Er zijn verschillende soorten champagne die je goed kunt combineren met verschillende gerechten. Zo is bijvoorbeeld een brut nature erg lekker bij oesters en bij vleesgerechten doet een wat stevigere blanc de noirs het goed.
En champagne met een oliebol is feitelijk niet zo handig en lekker. Champagne is niet heel zoet, een oliebol wel. Als je dat combineert, smaakt de champagne zuurder.
Als je champagne toch met een oliebol wil combineren, dan is de tip om een zoetere, demi sec champagne te nemen. Dat gaat goed samen!
Een veel gemaakte fout is het opentrekken van een dure fles champagne aan het einde van de avond. Dat is zonder; tegen die tijd heb je waarschijnlijk al veel gegeten en wat gedronken. Dan zijn je smaakpapillen verzadigd en dan proef je de champagne niet goed meer.
Wanneer kun je dan het beste een glaasje nemen? Het is beter om de fles wat eerder op de avond open te trekken, dan proef je het beste. Daarnaast moet je eigenlijk champagne zien als een wijn, die je hele jaar (met mate) kunt drinken!
Werk aan je champagne kennis
Champagne test supermarkten in België
Wat is de duurste champagne?
Wat is Prosecco?
Geschiedenis van champagne